Spectaculaire vondst: verwoest Rotterdam in kleur

Een rode brandweerwagen tussen het puin, de verwoeste Laurenskerk en de restanten van Café Loos. Dat is onder andere te zien op de 34 kleurenbeelden die vlak na het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 zijn gemaakt. De dia’s werden onlangs ontdekt in de collectie van het Stadsarchief.

Hoewel in 1861 de eerste kleurenfoto werd gemaakt en 30 jaar later de methode van het reproduceren van fotografische kleuren werd uitgevonden, komt kleurenfotografie pas binnen bereik van ‘de gewone consument’ zo rond 1960. De meeste foto’s die bekend zijn van de Tweede Wereldoorlog zijn dan ook zwart/wit. Het is dan ook bijzonder dat er kleurenfoto’s opgedoken zijn. In de collectie ontdekten medewerkers van het archief twee doosjes met dia’s, waarvan er één het opschrift ‘Rotterdam’ droeg en de ander zelfs dat niet. Het bleek te gaan om kleurendia’s van vlak na het bombardement.

Door de vondst komen er nu 34 unieke kleurenbeelden beschikbaar. 18 oorlogsdia’s zijn ooit geschonken door Gerrit Jan Stapelkamp (geboren in IJsselmonde, 1919) en vervaardigd door zijn oom Jan Willemstijn (geboren in 1893). Van de overige oorlogsdia’s, 16 in totaal, staat de maker niet vast.

De foto’s komen zo snel mogelijk beschikbaar via onze beeldbank. Een deel is nu al te bekijken op onze Flickrpagina. Bekijk ook de reportage die Open Rotterdam maakte over de vondst.