Over de Brandgrens

In 2006 besloot het gemeentebestuur van Rotterdam tot de definitieve fysieke markering van de brandgrens in het straatbeeld. In mei 2010 is deze voltooid.

Het verwoeste gebied gemarkeerd

In mei 2006 heeft het College van Burgemeester en Wethouders besloten de brandgrens van het bombardement van dinsdag 14 mei 1940 en de daaropvolgende brand, fysiek in de stad te markeren. Lees meer over de achtergronden van de fysieke markering van de brandgrens.
Meer informatie

Brandgrens wandelroute

Sinds 14 mei 2010 is de brandgrens van het bombardement in de stad gemarkeerd. Langs de brandgrens zijn lichten in de grond aangebracht waarop een icoon staat. In dit icoon zijn vlammen en een silhouet van een Heinkel-bommenwerper en het beeld van Zadkine te zien. Op het Noordereiland is het door eigen vuur, ‘friendly fire’, verwoeste gebied gemarkeerd met dezelfde lampen, maar hier is het icoon groen en ontbreekt het silhouet van de bommenwerper.

Met de vernieuwde wandelroute in de hand kun je langs de brandgrens lopen. De totale lengte is 12 kilometer. Je kunt er ook voor kiezen om de route in drie keer te lopen (west, noord en oost).

Download hier de wandelroute.

Virtuele tocht door verwoest Rotterdam

Het Stadsarchief Rotterdam ontwikkelt samen met studenten van het Grafisch Lyceum een 3D computerspel over het bombardement, een van de meest aangrijpende gebeurtenissen uit de Rotterdamse geschiedenis. Lees meer over de ontwikkeling van de game.
Meer informatie

Over deze website

Brandgrens.nl is tot stand gekomen door samenwerking tussen Stadsontwikkeling, het Museum Rotterdam en het Stadsarchief Rotterdam, besteedt aandacht aan het bombardement en de brandgrens en meer in het algemeen aan Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw. Het Stadsarchief Rotterdam is verantwoordelijk voor het beheer en de inhoud van deze site.

Met de zogeheten Brandgrens navigator kunt u een virtuele tocht maken langs de brandgrens kunt maken. Voor een wandeltocht in de stad is een audiotour beschikbaar. De website bevat verder ’bronnen’ (archiefstukken, afbeeldingen, film- en geluidmateriaal) te vinden in het Stadsarchief Rotterdam. Zo is er een lijst van bominslagen en een lijst van via Loods 24 gedeporteerde Joodse burgers. Ook zijn er Rotterdamse oorlogsdagboeken te vinden. Op YouTube is een speciaal Brandgrenskanaal ingericht.