

[en] - Programma 14 mei herdenking 2019
Het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 wordt jaarlijks met tal van activiteiten herdacht. Bekijk hieronder het programma voor 2019.
Statenweg
10.00-10.30 uur Herdenking van het ultimatum aan de stad bij het monument aan de Statenweg tegenover nr. 147 met medewerking van het Koperkwartet 14 mei en OBS Daltonschool de Margriet en kranslegging door burgemeester ing. A. Aboutaleb.
Laurenskerk Rotterdam
12.00-12.45 uur Gedachtenisbijeenkomst met Bert Kuipers, met als spreker Marcel Slockers (arts) en het Gebed voor Vrede en Verzoening uit Coventry, met medewerking van Hayo Boerema, orgel.
Aansluitend wandeling naar Plein 1940.
Plein 1940
13.00-13.45 uur Herdenking bombardement bij het monument ‘De Verwoeste Stad’ van Ossip Zadkine op Plein 1940 met medewerking van de Marinierskapel der Koninklijke Marine, stadsdichter Dean Bowen, dansers Amenti MoveMeant, OBS Het Landje en kranslegging door burgemeester ing. A. Aboutaleb.
13:29-13.39 uur (Kerk)klokken luiden binnen de Brandgrens ter herinnering aan de duur van het bombardement van Rotterdam.
Centrale Bibliotheek Hoogstraat
14.00-17.00 uur Human Library
In de ‘Human Library’ leen je geen boeken, maar mensen!
Voorafgaand aan de H.J.A. Hoflandlezing kunnen bezoekers korte tijd een mens lenen tijdens de 'Human Library'. Deze 'levende boeken' representeren allemaal een bepaalde minderheid in de samenleving, waarover vaak vooroordelen en stigma's bestaan. Het zijn mensen die je in het dagelijks leven misschien niet snel spreekt, zoals een vluchteling, een militair en een moslima. Het doel is om mensen met elkaar in contact te brengen, om zo dwarsverbanden in de samenleving te versterken. Vaak zien we dat mensen langs elkaar leven en elkaar niet echt spreken. Daardoor begrijpt men elkaar soms niet meer. Bij de Human Library treed je in contact met een onbekende. Durf jij het aan?
Gratis toegang.
20.00-22.00 uur H.J.A. Hoflandlezing door Ronald Leopold, directeur Anne Frank Stichting met als titel ‘Dilemma’s in de schaduw van het verleden’, gevolgd door discussie met Roland Leopold, burgemeester Aboutaleb en Gyzlene Kramer-Zeroual (Albeda) o.l.v. Liesbeth Levy (LOKAAL).
Het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 was de opmaat tot de bezetting van ons land door nazi-Duitsland. Van de ene dag op de andere werden mensen voor dilemma’s gesteld, die bepalend zouden zijn voor hun lot of dat van anderen. Wie van het verleden wil leren doet er goed aan zich in deze dilemma’s te verdiepen. De geschiedenis is een optelsom van de keuzes die mensen maken, niet alleen in oorlogstijd maar ook in vredestijd. We spiegelen onze levens aan de gebeurtenissen van toen, zoeken de verschillen en overeenkomsten en vragen ons af welke de morele dilemma’s van de eigen tijd zijn. Een zoektocht in de schaduw van het verleden naar wie wij zijn en wie wij willen zijn.
De avond wordt aangevangen met de première van de documentaire Breepleinkerk over de orgelzolder van Rotterdam van de hand van Arthur Bueno.
De toegang is gratis; reserveren verplicht via de website van de Centrale Bibliotheek.
Volgende activiteiten vinden ook plaats in het kader van de herdenking 14 mei 2019:
Admiraliteitskade
Zaterdag 11 mei Startschot 14th of May Memorial Regatta Rotterdam
13.00 uur
Kijke voor meer informatie op de website van de Dutch Marines Rowing Challenge
Film
Tussen de zinnen in
Een film gemaakt door Rauwkost-Collective, op basis van het gedicht ‘altijd een soort vooruit’ van Dean Bowen (Herdenkingsgedicht, 14 mei 2019). Te zien op verschillende media rond 14 mei.